Return to site

Erasmus počas štúdia je jedinečnou možnosťou vyskúšať si štúdium aj inou formou

Už počas svojho bakalárskeho štúdia som sa pohrávala s myšlienkou odcestovať na Erasmus pobyt. V tom čase som sa však aj trošku bála a vždy som si hovorila, že mám ešte čas. Potom prišiel Ing. stupeň a ja som mala toľko iných aktivít, že mi bolo ľúto odísť na dlhší čas z mojej milovanej Žiliny. Keď som sa však do školy vrátila na doktorandské štúdium, vedela som, že tentokrát si tú možnosť už nenechám ujsť 😊.

broken image

Odcestovať počas pandémie bolo trošku stresujúce, ale základom celého fungovania je len rešpektovanie nariadení v jednotlivých krajinách. Tak ako by som fungovala doma, fungujem aj tu. Aktuálne pracujem na výskume udržateľnosti v mikro a malých podnikoch a v jednom z nich pracujem. Snažíme sa spoločne nastaviť parametre environmentálnej udržateľnosti mikro a malých podnikov tak, aby svojou existenciou neškodili svojmu prostrediu a zároveň boli pozitívnym príkladom pre iné podniky. V praxi to znamená, že spolupracujeme na nastavovaní udržateľnejšieho fungovania celého podniku. Od maličkostí, ako sú balené obedy v plaste, až po hľadanie alternatív pre efektívnejšie logistické cesty pre znižovanie uhlíkovej stopy.

broken image

Moje očakávania boli trošku iné. Portugalsko som vnímala vždy ako krajinu, ktorá je v týchto otázkach oveľa ďalej ako my. Je to však trošku inak. Udržateľnosť ako taká sa tu rieši, no hlavne v podnikoch, ktoré sú pobočkami globálnych značiek a potrebujú tieto aspekty deklarovať ako konkurenčnú výhodu pre svojich obchodných partnerov. V lokálnych portugalských podnikoch sa tieto otázky riešia málo, čo dáva môjmu výskumu množstvo príležitostí. Verím, že sa mi podarí zostaviť model pre efektívne aplikovanie parametrov udržateľnosti do podniku, s ktorým spolupracujem, a tak opäť o krôčik zlepšiť informovanosť v tejto oblasti aj v Portugalsku.

broken image

Samozrejme, nemôžem nespomenúť krásnu prírodu a okolie, ktoré tu mám ako na dlani. Som rada, že podmienky v rámci pandémie mi dovoľujú sa poobzerať aj po okolí. Takže každý večer si nabalím ruksak a po práci sa vždy vyberiem iným smerom. Leto som síce v tomto období už nestihla, ale prechádzky pri oceáne sú rovnako krásne ako v našich horách.

Autorka/Foto: Ing. Mária Demjanovičová, doktorandka študijného programu Manažment

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image