Return to site

Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline zrekonštruovala vďaka partnerovi z praxe svoju vstupnú halu

Fakulta riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline (FRI UNIZA) otvára nový akademický rok aj s vynovenou vstupnou halou, ktorá vznikla v spolupráci študentov a IT firmy. Budúca generácia IT špecialistov sa úspešne formuje na FRI UNIZA, ktorá tento rok oslavuje 30. výročie založenia. Od roku 1990 si fakulta vybudovala silnú pozíciu vďaka kvalitnej výučbe informatiky, manažmentu a informačných technológií. Vytváranie silných partnerstiev s IT firmami fakulte umožnilo vybudovať moderné laboratóriá a prepojiť výučbu s praxou.

Jedným z dôležitých partnerov FRI UNIZA je aj americká spoločnosť GlobalLogic. Viac než päťročná spolupráca, ktorá je založená na inovatívnych formách vzdelávania, je v dnešnom svete inovácií a zmien určujúcou pre strategické partnerstvo.

Túto spoluprácu považujeme za kľúčovú, keďže umožňuje našim mladým talentom získať reálne skúsenosti od jednej z top IT spoločností. Príkladom našej spolupráce s GlobalLogic je projektová výučba, ktorá ponúka študentom na pravidelnej báze konzultácie a mentoring z praxe,“ uviedol doc. Ing. Emil Kršák, PhD., dekan Fakulty riadenia a informatiky UNIZA.

Naša spoločnosť považuje Fakultu riadenia a informatiky UNIZA za významného partnera. Kľúčovými hodnotami tejto spolupráce sú podpora, rozvoj mladých talentov a rozvoj zručností, ktoré sú potrebné pre úspešný profesionálny život v IT. Sme radi, že môžeme spoločne nachádzať nové a inovatívne formy vzdelávania, ako posúvať vpred budúcich IT špecialistov,” dopĺňa Rastislav Krivý, riaditeľ pobočky spoločnosti GlobalLogic Žilina a Banská Bystrica.

Najnovším výsledkom spolupráce je vizuálne veľmi atraktívna modernizácia vstupnej haly fakulty. Táto bola slávnostne otvorené v stredu 23. septembra 2020 o 10:00 hod. Celkový redizajn bol navrhnutý s pomocou študentov, ktorí najlepšie poznajú svoje potreby a ich uskutočnením aj v tomto spoločnom projekte získali moderný priestor s komfortnou oddychovou zónou.

broken image

Foto: Slávnostné otvorenie zrekonštruovanej vstupnej haly FRI UNIZA

Vo vstupnej hale pribudla stena s popisovateľnou magnetickou fóliou, na ktorú môžu študenti písať oznamy o fakultných podujatiach, webinároch, prednáškach z praxe, ale aj blahoželania k meninám či vtipné výroky a citáty. Pohodlné sedenie vytvára predpoklad nového a moderného miesta pre oddych či prácu študentov mimo vyučovacích blokov. Priestor vhodne dopĺňa veľká obrazovka, na ktorej sa objavia videá a fotografie z obľúbených fakultných podujatí, dôležité oznamy či prednášky odborníkov z IT praxe.

broken image

Foto: Moderná vstupná hala navrhnutá s pomocou študentov FRI UNIZA

Každoročne rastúci záujem o štúdium informatiky, informačného manažmentu a IT prispel k tomu, že v súčasnosti je FRI UNIZA druhá najväčšia fakulta z pohľadu počtu študentov. V tomto akademickom roku je zapísaných do prvého ročníka rekordný počet študentov - takmer 600.

Sme veľmi radi, že sa spoločnosť GlobalLogic rozhodla podporiť rekonštrukciu vstupnej haly a vznik novej oddychovej zóny na fakulte, ktorá zohľadňuje požiadavky študentov. Od nového akademického roka 2020/2021 budú mať študenti k dispozícii modernú vstupnú halu, ktorá bude spĺňať ich náročné kritériá na informačnú, oddychovú či estetickú funkciu,“ podotkol doc. Ing. Viliam Lendel, PhD., prodekan pre vzdelávanie FRI UNIZA.

Spoločnosť GlobalLogic je u študentov známa aj vďaka projektu Swapify, na ktorom pracujú študenti inžinierskych študijných programov Informačné systémy a Informačný manažment. V projekte vytvárajú webovú aplikáciu na zjednodušenie výmeny cvičení medzi študentmi UNIZA, o ktorú je už teraz veľký záujem. Odborníci zo spoločnosti GlobalLogic taktiež ponúkajú možnosť prednášok v rámci nového inžinierskeho študijného programu Biomedicínska informatika.

„Projektovú výučbu s GlobalLogic na FRI UNIZA od jej vzniku do dnešného dňa absolvovalo vyše 40 študentov a len za posledný rok pracovalo v rámci štúdia v GlobalLogic 15 študentov fakulty. V súčasnosti v žilinskej pobočke spoločnosti pracuje z celkového počtu zamestnancov vyše 50 % absolventov práve tejto fakulty a veríme, že bude ich počet každým rokom narastať,“ doplnil Ladislav Kilian, riaditeľ oddelenia pre získavanie talentov v spoločnosti GlobalLogic.

Sme presvedčení, že naša spolupráca bude pokračovať v podobne pozitívnom duchu aj v budúcnosti.